Το blog δέν διεκδικεί δάφνες δημοσιογραφίας ούτε ρεπορτάζ.Απλά αναδημοσιεύει επιλεγμένες ειδήσεις.ΝΙΚΟΣ'68

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Curiosity: Τα επτά λεπτά του «τρόμου» - Βίντεο


Τα 7 λεπτά του τρόμου. Έτσι ονομάζουν οι μηχανικοί της NASA το κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα της προσεδάφισης στον Άρη του οχήματος εξερεύνησης «Curiosity» από τη στιγμή δηλαδή που θα έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη μέχρι τη στιγμή που οι ρόδες του οχήματος ακουμπήσουν την επιφάνεια του.
Το γιατί είναι τόσο κρίσιμα αυτά τα...
λεπτά ανάγεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Πρώτον είναι ότι από το κέντρο της αποστολής δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης από τη Γη, και δεύτερον εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της αλληλουχίας που απαιτείται για την επιβράδυνση του βολιστήρα από τα 30.000 μίλια την ώρα (48.000 χ.α.ω) στα μηδέν για την ασφαλή προσεδάφιση του οχήματος. Κανένα περιθώριο λάθους, κανένα περιθώριο βλάβης κανένα περιθώριο διορθωτικών κινήσεων. Όλα πρέπει να κυλήσουν εντελώς ομαλά σύμφωνα; Με τις εντολές του υπολογιστή, αλλιώς όλη η αποστολή θα αποτύχει. 
Επιπλέον το σήμα από το διαστημικό βολιστήρα να φτάσει πίσω στη Γη, χρειάζονται περίπου 14 λεπτά. Έτσι για τουλάχιστον 7 λεπτά από το τέλος της διαδικασίας προσεδάφισης κανείς δε θα ξέρει εάν αυτή πέτυχε ή όχι.

Ο βολιστήρας ξεκινά την επαφή του με την ατμόσφαιρα με του Άρη, με μια ταχύτητα 48.000 χ.α.ω. Η ατμόσφαιρα του Άρη θα το επιβραδύνει μέσα από μια μπάλα φωτιάς 1600 βαθμών στα 1000 μ.α.ω (1600 χ.α.ω) Η ατμόσφαιρα του όμως του Άρη έχει το χαρακτηριστικό ότι ενώ αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες κατά η διάρκεια τριβής του βολιστήρα με αυτή εντούτοις δεν είναι ικανή να το επιβραδύνει περισσότερο καθώς είναι 100 φορές πιο λετπή από αυτή της Γης.
Έτσι στη συνέχεια ένα αλεξίπτωτο αναλαμβάνει την περαιτέρω επιβράδυνση του οχήματος στα 200 μα.ω (320 χ.α.ω.) ένα αλεξίπτωτο –το ισχυρότερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα- οποίο θα πρέπει να αντέξει μια δύναμη σχεδόν 32.000 τόνων και 9 g.
Όμως ούτε αυτό δεν είναι αρκετό. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να φύγει η ασπίδα του βολιστήρα –ασπίδα για να προστατέψει το όχημα από τη θερμοκρασία τριβής- καθώς αυτή με το υλικό που είναι φτιαγμένη εμποδίζει τη λειτουργία του υψομετρικού ραντάρ που είναι απαραίτητο να μετρήσει την απόσταση από το έδαφος για το επόμενο βήμα: Αυτό της ενεργοποίησης των ανασχετικών πυραύλων οι οποίοι θα αναλάβουν να επιβραδύνουν και άλλο τον βολιστήρα.
Πριν όμως την ενεργοποίηση των πυραυλοκιντήρων το αλεξίπτωτο αποδεσμεύεται. Για να μην όμως έρθει σε επαφή ο βολιστήρας με το αλεξίπτωτο αυτός πραγματοποιεί σειρά ελιγμών. Η περιπετειώδης όμως προσεδάφιση του Curiosity δεν τελειώνει εδώ. Οι ανασχετήρες εάν οδηγήσουν το όχημα στο έδαφος θα παράγουν τόση σκόνη από την επιφάνεια του Άρη που μπορεί το σύννεφο αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στα όργανά του.
Έτσι σε ύψος 20 μέτρων περίπου ένας γερανός στην ουσία,, αναλαμβάνει να κατεβάσει το όχημα στην επιφάνεια του εδάφους, με ένα σχοινί από σύνθετες ύλες  μήκους 7 μέτρων. Μόνο τότε το Curiosity θα μπορεί να ακουμπήσει με ασφάλεια του έδαφος. Ακόμη όμως υπάρξει ένα πρόβλημα. Το υπόλοιπο σώμα του βολιστήρα πρέπει να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό πάνω από το όχημα για να πέσει επάνω του!
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με την παραμικρή λεπτομέρεια και μηδενικό περιθώριο λάθους. Το Curiosity αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη στις 5 Αυγούστου. Είχε εκτοξευθεί στις 26 Νοεμβρίου του 2011.

Δείτε που βρίσκεται το Curiosity σήμερα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου