Το blog δέν διεκδικεί δάφνες δημοσιογραφίας ούτε ρεπορτάζ.Απλά αναδημοσιεύει επιλεγμένες ειδήσεις.ΝΙΚΟΣ'68

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η ασύμμετρη απάντηση του Πούτιν


© Φωτογραφία: RIA Novosti

Οι τελευταίες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα διεθνή προβλήματα, τόσο κατά τις συναντήσεις του με στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες, όσο και στις σελίδες των κεντρικών εφημερίδων, έγιναν στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας. Και σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής, βάσει της οποίας θα ζήσει η Ρωσία τα επόμενα χρόνια. Ευθέως αυτή η στρατηγική αφορά και στους εταίρους μας στο εξωτερικό.
Επισκεπτόμενος το περασμένο Σαββατοκύριακο το Σαρόφ, ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τους πολιτικούς αναλυτές έκανε μια αρκετά δυνατή δήλωση. Απαντώντας σε ερώτηση τί μπορεί η Ρωσία να αντιπαραθέσει στις πιθανές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στον τομέα του αφοπλισμού, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «...τα περαιτέρω βήματα πρέπει να έχουν πλέον συνολικό χαρακτήρα και στην πρόοδο αυτής της διαδικασίας πρέπει να λάβουν μέρος όλες οι πυρηνικές δυνάμεις».
Με άλλα λόγια ο Πούτιν προτείνει να προχωρήσουμε σε ένα πολυμερές σχήμα διαπραγματεύσεων για τα στρατηγικά και άλλα πλέον επικίνδυνα είδη εξοπλισμών. Στις ομιλίες του η θέση αυτή ακούγεται για πρώτη φορά. Είναι πιθανό ότι αυτή είναι η «ασύμμετρη απάντηση» της Μόσχας, όμως όχι στο στρατιωτικό-τεχνικό πεδίο, αλλά στο διπλωματικό, όπου δεν είναι και τόσο δαπανηρή, ενώ είναι και πολύ πιο ασφαλής.
Η ίδια η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν είναι καινούργια. Τον υπολογισμό του πυρηνικού δυναμικού της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας το ζητούσαν ήδη ακόμη οι σοβιετικοί διαπραγματευτές. Παρ’ όλ’ αυτά χάρη στις προσπάθειές τους, όπως εξίσου και χάρη στις προσπάθειες των Αμερικανών συναδέλφων τους, η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού προχώρησε ήδη σε τέτοιο βαθμό ώστε η στρατηγική κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται ποιοτικά.
Να τι έγραφε για το θέμα αυτό στις σελίδες του περιοδικού «Διεθνής ζωή» ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ: «Οι βαθιές περικοπές των στρατηγικών επιθετικών όπλων, που υλοποιούνται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σημαίνουν ότι θα εμφανιστεί σύντομα μια ποιοτικά νέα κατάσταση στον τομέα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η μείωση της ποσοτικής διαφοράς μεταξύ των οπλοστασίων των χωρών μας και των άλλων μελών της «πυρηνικής πεντάδας» θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο ότι το πυρηνικό δυναμικό αυτών των κρατών δεν θα μπορούν πλέον να μένουν εκτός του πλαισίου της διαδικασίας των περαιτέρω συμφωνημένων μειώσεων». Ο Λαβρόφ υπογράμμιζε σχετικά με αυτό ότι «όλο και περισσότερο ωριμάζει η ανάγκη να διευρυνθεί η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού, μέσω του να του προσδοθεί πολυμερής χαρακτήρας». Η αναγκαιότητα αυτή τώρα ωρίμασε.
Όπως έγραψε στα μέσα Φεβρουαρίου η εφημερίδα Washington Post, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή να προετοιμαστούν εκδοχές της νέας συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών εξοπλισμών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Αssociated Ρress, ο Λευκός Οίκος ζυγίζει τις παραλλαγές για δυνητικά βαθιές περικοπές των πυρηνικών όπλων μεγάλης ακτίνας δράσης, που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να μειωθεί ο αριθμός των ανεπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών σε μία κλίμακα μεταξύ 1100 και 300-400. «Αυτό θα ήταν είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα χρόνια των αρχών του Ψυχρού Πολέμου», σημειώνει το πρακτορείο. Για κάθε πλευρά το μέγιστο όριο είναι αυτή τη στιγμή 1.550 κεφαλές.
Το πρόβλημα προφανώς είναι ότι το Μάιο ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να λάβει μέρος στη Σύνοδο κορυφής των «Οκτώ» στο Σικάγο. Παράλληλα, θα διοργανωθεί εκεί και η τακτική Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι πιθανή και η διεξαγωγή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όμως η Μόσχα δεν έχει πάρει ακόμη την απόφασή της: αποδεικνύονται πολύ σοβαρές οι διαφορές ως προς το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, οι εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ αποτελούν για τη Μόσχα ένα ιδανικό βήμα για να προωθήσει άλλη μια φορά τη θέση της σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα και να περιγράψει τις δυνατότητες της εξαναγκαστικής «ασύμμετρης απάντησης» στο στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, από την οποία η απόσταση ως μια νέα κούρσα εξοπλισμών είναι μόλις ένα βήμα. Και όλα αυτά τις παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Στην περίπτωση αυτή οι προτάσεις των ΗΠΑ στον τομέα της περαιτέρω μείωσης των στρατηγικών επιθετικών όπλων τουλάχιστον αντισταθμίζουν  τη ζέση της αντιπαράθεσης της Μόσχας, και σε μεγάλο βαθμό αναβιώνουν την ιδέα Ομπάμα για πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, για την οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Η Μόσχα μάλλον δεν θα είχε αντίρρηση, όμως ο Πούτιν στο Σαρόφ όρισε τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις. Την ολοκληρωμένη προσέγγιση, δηλαδή τον συνυπολογισμό και των στρατηγικών φορέων στην μη πυρηνική εκδοχή τους και τα τακτικά πυρηνικά όπλα και τα όπλα υψηλής ακρίβειας κ.ο.κ. Και κυρίως το ότι η Μόσχα είναι έτοιμη πλέον να διεξάγει συνομιλίες μόνο σε πολυμερές σχήμα, δηλαδή, με τη συμμετοχή όλων των επίσημων πυρηνικών δυνάμεων: της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας. Αυτό αλλάζει με ριζικό τρόπο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εναποθέτει την ευθύνη σε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις. Θα πρέπει όμως να γίνει χωριστά λόγος για την ΛΔ της Κίνας.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Σεργκέι Ρόγκοφ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη στρατηγική κατάσταση στον κόσμο, σημείωσε: «Είναι σαφές ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός των ΗΠΑ προβλέπει αφοπλιστικό χτύπημα στην Κίνα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι θα εμποδιστούν από τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας, που είναι ανεπτυγμένα στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια». Εν προκειμένω αυτός ο πολύ κοντινός στο Κρεμλίνο εμπειρογνώμονας μάλωσε ήπια την Κίνα γιατί δεν έχει ακόμη ενταχθεί στη συζήτηση για την αντιπυραυλική άμυνα.
Προφανώς το πολυμερές σχήμα των διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό, στον οποίον πλέον επιμένει ο Πούτιν, προϋποθέτει και την πόλωση, όπου η Ρωσία και η Κίνα θα υποστηρίζουν αλληλοσυμπληρούμενες θέσεις, όπως ήδη συμβαίνει κατά τη συζήτηση του συριακού και του ιρανικού προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου